Orígens del Triatló


Tothom té la idea que el triatló va neixer d’una disputa entre marines de l’exèrcit americà però el cert és que unes quantes dècades abans ja s’havien realitzat proves combinades dels 3 esports. Duran els anys 1920-1930 es va cel.lebrar a França una cursa que rebia els noms de "Les trois sports""La Course de Débrouillards" i "La course des Touche à Tout” però amb l’ordre invers respecte al triatló actual. Algunes d’aquestes curses es segueixen celebrant anualment.

Des dels anys 30 fins als 70 no es té notícia de res relacionat amb el triatló fins que quatre anys abans del primer IRONMAN, concretament el 25 de setembre de 1.974, es va celebrar triatló a Mission Bay (San Diego). Aquest triatló va ser dirigit i concebut per Jack Johnstone i Don Shanahan i esponsoritzat pel Club d’Atletisme de Sant Diego i hi van participar una seixantena d’atletes.
La idea va sortir després que, Jack Johnstone, fugint de la seva mediocritat com atleta de fons, va sentir a parlar de la Dave Pain Birthday Biathlon que consistia en una carrera a peu de 4,5 milles seguida d’una proba de natació d’un quart de milla. Amb la seva experiencia com a nedador durant els 8 anys que va passar a la High School va pensar que aquella seria la seva carrera. Després de participar-hi durant dos anys seguits va pensar en organitzar-ne una on la natació fos més llarga i va contactar amb el president del Club d’Atletisme de Sant Diego. Aquest li va dir que parlés amb Don Shanahan ja que li havia comentat que alguna idea “semblant” li ballava pel cap. El resultat de la conversa va ser la inclusió d’un sector de bicicleta de carretera i la convocatoria del primer triatló anual de Mission Bay.
Entre els participants d’aquell primer triatló hi havia el comandant John Collins, qui quatre anys més tard va unificar les tres probes més dures que es celebraven a Hawai creant l’IRONMAN TRIATLHON.

L’Ironman de Hawai va ser concebut durant la ceremonia d’entrega de premis de la Oahu Perimeter Relay (una cursa atlètica de relleus per a equips de 5 persones) de l’any 1977. Entre els participants hi havia representants de la “Mid-Pacific Road Runner’s”  i del “Waikiki Swim Club”, que debatien des de feia força mesos qui eren els millors atletes de la illa: si els corredors o els nedadors. En aquella cerimònia, el comandant de la marina americana John Collins, que va estar present en les discusions, va referir-se a un artícle d’Sports Illustrated, que declarava que el ciclista belga Eddy Merckx tenia el nivell de VO2 més alt que qualsevol atleta d’aquella època, afegint que potser els ciclistes eren els millors atletes. Al final es va decidir  que tot plegat s’havia de resoldre a través d’una cursa que combinés les 3 curses de llarga distància existents a la illa: la Waikiki Roughwater Swim (3.862m / 2.4 milles), la Around Oahu Bike Race (115 milles / 180 km) i la marató de Honolulu (26.219 milles / 42,195 km).

Degut a l’exigència de la cursa, Collins va proposar que la persona que acabés primer l’anomenarien Ironman. De les 15 persones que van començar la matinada del 18 de febrer de 1978, en van acabar 12 i el primer Ironman va ser Gordon Haller que va acabar la cursa en 11 hores, 46 minuts i 58 segons.


El triatló és un esport en el que es conmbinen tres disciplines: natació, ciclisme i cursa a peu. En una proba de triatló, les tres fases es desenvolupen consecutivament i sense interrupció, de forma que el guanyador és el primer que completa la distancia total.

Dintre del Triatló és posible la realització de proves en diferents distàncies :

TRIATLÓ
Natació
Ciclisme
Cursa a peu
Sprint
750m
20 Km
5 Km
Olímpic
1.500m
40 Km
10 Km
Triatló B
2.500m
80 Km
20 Km
Ironman
3.800m
180 Km
42,195 Km
DUATLÓ
Cursa a peu 1
Ciclisme
Cursa a peu 2
Sprint
5 Km
20 Km
5 Km
Mitjana distància
7,5 Km
30 Km
3 Km
Llarga distància
10 Km
40 Km
5 Km
AQUATLÓ
Cursa a peu 1
Natació
Cursa a peu 2
Estandard
2,5 Km
1.000m
2,5 Km
TRIATLÓ d'HIVERN
Cursa a peu
Ciclisme
Esquí nòrdic
Estandard
10 Km
35 Km
10 Km

A l´ombra del Triatló han nascut algunes variants : 
· Duatló : Es subtitueix la primera part de natació per una cursa a peu. 
· Triatló d´Hivern : Semblant al duatló però canvia el tercer sector per esquí nòrdic. 
· Aquatló : Dues curses a peu separades per un sector de natació. 
· Quadriatló : Igual que una triatló però afegint una prova de kaiac desprès de la natació.